Spletno mesto Valoreschool uporablja piškotke, ki nam omogočajo vpogled v način uporabe spletnega mesta, da ga lahko prilagajamo in s tem izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate z nujnimi in izvedbenimi piškotki, s klikom na gumb »Strinjam se«'' pa z vsemi piškotki.

Začetek koledarskega leta je idealen čas za zastavljanje kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev – po katerih bomo delovali, usmerjali svoja dejanja, svoje aktivnosti, predanost in vero v uspeh. 

Življenje brez cilja je kot ladja brez pristana. Če ne vemo kaj si želimo, pustimo času in okoliščinam, da vplivajo na nas. Namesto tega – izkoristimo začetek leta in trdno začrtajmo svoje cilje, da bomo lahko še bolj trdno držali krmilo v svojih rokah in pripeljali našo ladjo življenja v pristanišče, kjer želimo biti.

Kot je rekel grški filozof Aristotel: »Življenje se meri po načrtih, ki si jih zastaviš in po ciljih, ki jih dosežeš!«. Torej je prvi korak za vse, kar si želimo v življenju, opredelitev ciljev in izvajanje aktivnosti za njihov doseg. 

 

V življenju imamo številne cilje, ki se med seboj razlikujejo glede na naše potrebe, želje in voljo po doseganju le-teh, v grobem pa se delijo na materialne in nematerialne cilje.

Cilji, kot so zdravje, sreča, ljubezen, osebno zadovoljstvo, so nematerialni, naravni, na njihovo uresničitev v veliki meri vplivata naša mentalna moč, pa tudi interakcija z drugimi ljudmi.

 

Cilji, kot so nakup nepremičnine, avtomobila, pokojnine, zlate rezerve ali izobrazba otrok, so materialni cilji. Nanje, poleg naše volje po doseganju, vplivajo tudi zunanje okoliščine - bančna posojila, obresti od privarčevanih sredstev, inflacija, višina naših prihodkov… Imenujemo jih tudi finančni cilji.

Z željo, da imate čim več nematerialnih ciljev, se osredotočimo na uresničevanje finančnih ciljev v letu 2023, ki je razglašeno za leto vlaganja vase, lastnega znanja, kompetenc in predvsem, vlaganje v lastne dosežke.

 

Prva naloga - Izstopite iz svojega območja udobja

Ljudje so radi v svojem območju udobja, ne glede na to, kako slabo jim je. Radi »nosimo tesne čevlje in dobivamo žulje." Cona udobja v letošnjem letu za mnoge žal pomeni opravljanje dela, ki ga ne marajo, prenašati šefa, ki jim gre na živce, živeti življenje, ki jih dela nesrečne, videvati sosede, ki jih ne marajo, jesti hrano, ki škodi njihovemu zdravju, itd.

Ni napredka, če ne stopiš iz cone udobja, vse velike stvari se dosežejo s trudom, da se potem počutiš udobno ob fenomenalnih rezultatih doseženih ciljev. Zato pojdite iz svojega območja udobja. 

 

Druga naloga - Določitev ciljev 

Ko govorimo o finančnih ciljih, so le-ti materialne narave in si je zanje potrebno zagotoviti sredstva (nakup nepremičnine, šolanje otrok, nakup avtomobila, lastna pokojnina ali zlata rezerva).

Pri postavitvi finančnih ciljev moramo biti pozorni na svoje prihodke, odhodke, kreditno sposobnost, prihranke in varčevanja.

Povprečen državljan EU v življenju kupi 7 avtomobilov (avtomobil menja vsakih 5-7 let), v mladosti živi v najemu, kasneje kupuje nepremičnine, skrbi za vzgojo in izobraževanje (povprečno) enega otroka, pogosto odplačuje posojilo, namesto da bi imel v lasti zlate rezerve, prepozno začne varčevati za pokojnino ...


Poleg finančnih ciljev je pomembno, da zaščitimo tudi svojo delovno sposobnost, v kolikor so od nas odvisni družinski člani (Bog ne daj, da se nam zgodi invalidnost in nezmožnost za delo, zaradi bolezni ali poškodbe). V kolikor imamo mi težave, težko izobražujemo otroka, vzdržujemo nepremičnino, poskrbimo za rento ob upokojitvi ali financiramo svoje hobije.

 

Tretja naloga - Čas za uresničitev finančnega cilja 

Predvidljive okoliščine za izpolnitev finančnega cilja so naša starost, dohodek, število otrok, višina obrokov kredita, mesečni življenjski stroški, ipd. Življenje pa je tudi niz nepredvidenih okoliščin: 35 % prebivalcev EU letno doleti zakonska razveza, 8 % jih doživi neko obliko invalidnosti, povečuje pa se tudi število smrti zaradi nesreč ... 

Pri določanju poti za izpolnitev finančnega cilja si je treba zastaviti še eno pomembno vprašanje: "Kako bi se počutil, če bi bil zadolžen in izgubim službo? Kakšna bi bila takrat moja rešitev?''

Odgovor: Ustvarjanje finančne rezerve. Le-ta nam lahko zagotovi lahkotnost življenja tudi v najslabših materialnih razmerah. Dovoli nam, da v miru razmislimo in si poiščemo primerno delo. Brez rezerve pademo v tok slabih misli, zelo pogosto tudi v eno najhitreje rastočo bolezen modernega časa – depresijo. 

Četrta naloga - Varčevanje

Tako pridemo do naslednje točke, ki predstavlja osebno akcijo – varčujemo in čim manj najemamo kredite. Za največje osebne rizike pa poiščemo primerno obliko zavarovanja, kjer imamo primeren obrok za pokritje nepredvidljivih dogodkov.

 

Kadar najemamo kredite, financiramo druge s svojimi obrestmi.

Primer: v kolikor najamemo 120.000 € za 40 let, imamo 500 € obroka kredita. V kolikor bi varčevali teh 500 € za isto dobo 40 let, bi ob izteku imeli 763.000 € s 5 % donosom.

Priporočilo: Vsak naj si postavi svoj finančni cilj in svojo zmožnost prilagodi temu cilju. Nato disciplinirano varčujemo.

 

Peta naloga - Delamo in ne tarnamo

Vsak ima milijon izgovorov zakaj ne more narediti tega ali onega in se obnaša kot žrtev sistema, okoliščin. Lahko pa se odloči, da ima veliko srečo v življenju, ker je zdrav in lahko ustvarja. 

Vaše misli delajo razliko med vašim uspehom ali neuspehom – če torej mislite, da vam bo uspelo – vam bo uspelo. Enako je v primeru, da mislite, da vam ne bo uspelo - se vam neuspeh že približuje.

Možgani so kot super računalnik. In misli so računalniški program, tako kot ga nastavimo – tako deluje celoten računalnik!

Spremenimo svoje navade – nikoli ni prepozno. Delamo na naši disciplini upravljanja denarja. Načrtujmo, zapisujmo vsak strošek in ves čas pazimo, kam gre naš denar. Opustite negativna stališča, izgovore in lenobo. Sprejmite optimizem, vero vase in navdih, da zmorete vse, kar želite!

Genij v vas lahko spremeni strah v moč in odličnost.

 

Šesta naloga - Akcija

Kdor ne želi biti odvisen od pomoči otrok ali socialnih prispevkov, mora za prihodnost poskrbeti z varčevanjem. Če želite pomagati drugim, svojim staršem, otrokom, za vse to v življenju potrebujete finančna sredstva. Bodimo ustvarjalci, ki razmišljamo o prihodnosti sebe in tistih, ki jih imamo radi. 

 

Zavedati se moramo, da tisti, ki najpočasneje stopa proti cilju, je hitrejši od tistega, ki cilja sploh nima.

 

Sanela Dropulić, CEO Valoreschool